Transfer Fiyatlandırması

Transfer fiyatlandırması düzenlemeleri, şirketlerin uluslararası alanda haksız vergi rekabeti yapmalarını önlemek ve grup şirketlerinin yaptığı mal ve hizmet alım satımı işlemlerinde vergi matrahının aşındırılmasının önüne geçmek amacıyla getirilmiştir. Uluslararası ticaretin gelişmesine paralel olarak transfer fiyatlandırması, maliye idarelerinin ve vergi mükelleflerinin öncelikli konularından biri olmuştur.

Çok uluslu şirketler, ortakları tarafından efektif olarak global vergi oranlarını düşürmeleri konusunda zorlanmakta ancak içerik ve yorum açısından değişkenlik gösteren yerel mevzuat hükümlerine ve OECD modeli düzenlemelerine de uygun davranmak zorundadır. Transfer fiyatlandırması; sadece faaliyet gösterilen veya çok uluslu şirketin ana merkezinin bulunduğu ülkedeki yerel mevzuata uygun davranması ile sınırlı değildir. Şirketler uluslararası işlemler yapmadan, yatırım kararları almadan ve global bir vergi planlaması geliştirmeden önce, transfer fiyatlandırması politikalarını gözden geçirmek ve değerlendirmek durumundadırlar.

Türkiye’de transfer fiyatlandırmasına ilişkin yasal düzenleme 5520 sayılı KVK’nun 13. maddesinde yapılmıştır. 18 Kasım 2007 ve 22 Nisan 2008 tarihli Resmî Gazete’de yer alan 1 ve 2 seri no’lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğleri ve 6 Aralık 2007 tarih ve 2007/12888 sayılı BKK ile uygulamaya ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle transfer fiyatlandırmasına ilişkin Kurumlar Vergisi Kanunu’ndaki düzenlemelere ek düzenlemeler getirilmiştir.

Transfer Fiyatlandırması İçin Verdiğimiz Hizmetler